Om oss

Om oss

Välkommen hem till Hotell Bellevue

Antal rum: 66
Antal bäddar: 129
Rökfritt: Ja
Husdjursvänligt: Ja, utvalda rum
Gratis utomhusparkering: Ja, begränsat antal platser
Elbilsladdning: 2 platser, tag hämtas och betalas i receptionen
Trådlöst internet: Ja
Relaxavdelning: Ja, med bastu
Pool: Ja, sommarsäsong
(kommunalägd utomhuspool)

Hjo bilder 039

Historien om Hotell Bellevue

Hotell Bellevue som står på platsen idag byggdes och stod färdigt midsommarafton 1971, men resan börjar bra mycket tidigare än så, nämligen 1884..

1884 Köpte nämligen Hjo Vattenkuranstalt AB in Järnvägshotellet som låg på Bellevueterassen, den utbuktning på grusplanen mot vattnet man kan se idag. Det byggdes 1873 och kallades även för badrestauranten, med sina ståtliga träbyggda verandor och balkonger och en fantastisk utsikt över sjön som var omtyckt av såväl ortsbor som kurortsgäster.

Den 28 augusti 1932, sista natten för säsongen, brann Hotell Bellevue ned. Då Hjo på den tiden hade ytterliggare Hotel Royal i stadskärnan kom inte de politiska blocken till enad mening om att bygga upp det på nytt trots diskussioner.

Först på 1960-talet när järnvägen lades ner kom det nya möjligheter att placera ett större hotell i anslutning till stadsparken. I oktober 1968 stod Hotel Royal i ekonomisk knipa och man började utreda hotellfrågan återigen på kommunhuset då de hotade med stängning över vinterhalvåret som skulle betyda en stor skada för etablerade föreningar och grupper som huserade i hotellet.

Meningarna kring att rusta upp Hotel Royal eller att bygga ett helt nytt hotell var splittrade men till slut enades man om att bygga ett nytt var lösningen.

I september 1969 anlitades arkitekten Hans-Erland Heineman för totalprojektering av det nya hotellet. Heineman, som hade sitt kontor i grannstaden Skövde, var lokalt en mycket känd arkitekt som fått mycket uppmärksamhet i media.

Den nya hotellbyggnaden beräknades till tvåplans byggnad med restaurang för 150 personer, bar för 100 personer och till det 22 gästrum samt ekonomidelar. Únder sommaren 1970 revs järnvägsstationen och bygget av det nya hotellet påbörjades. I oktober samma år blev det klart att källarmästare Olof Haglund från Orsa skulle ta hand om drift i det numera döpta Hotell Bellevue.

I mitten av 1970-talet fanns önskemål om att bygga ut hotellet, bland annat för att möta efterfrågan på konferensanläggningar. Hotell Bellevue tvingades i vissa fall tacka nej till förfrågningar från större grupper då parkvillornas standard inte kunde möta de krav som deltagarna ställde på modernitet, bland annat dusch på rummet. Dessutom var det ont om konferenslokaler.

1977 byggdes ytterligare 28 rum samt konferenslokaler till även de ritade av Hans-Erland Heineman. Heineman hämtade mycket av sin inspiration från sin kollega Frank Lloyd Wright.

Hotell Bellevue var under 1970- & 80-talet en populär plats för sina danskvällar och konferensanläggningen. Artister som Lill-Babs, Sven-Ingvars och Vikingarna har uppträtt i stora matsalen. Det gick hårt åt verksamheten under finanskrisen och med flera ägarbyten gick driften, med mer eller mindre lyckat underhåll, till slut omkull hösten 2009.

Här ifrån börjar vår egentliga resa, Våren 2010 efter att hotellet stått tomt hela vintern togs det över av nuvarande regi för att återigen byggas upp. Denna gång som en resedestination för turister samt konferensverksamhet.

För att läsa mer om Hotellets och Hjos historia kika gärna i  Jesper Jenemarks arbete

Sjösidan Hotel Bellevue hemsidan

Historien om Villa Viktoria

Aktiebolaget Hjo Vattenkuranstalt bildades i december 1876 av flera hjobor: godsägare Harald Röhss på Munkeberg, greve Gustaf Sparre på Almnäs, grosshandlare Gustaf Sjöstedt, Alexis Sparre, C.J Fogelin, G. Rhodin och A. Johansson. Man köpte in en lantegendom, det som vi idag känner till som Hjo Stadspark. Hit åkte man för sin sociala hälsa och umgicks med likasinnade. De giftasvuxna ungdomarna mötte kanske sin livskamrat här, under föräldrarnas konverserande om deras förträfflighet.

Det dröjde dock inte länge innan denna, liksom många andra kurorter som uppkom under samma tid, fick karaktären av en semesterort för den växande borgarklassen.

1882 byggdes Villa Viktoria, ritad av P.A Pettersson från Värsås,  då det behövdes  fler bostadshus för Kurortens gäster. Viktoria, tillsammans med sina grannvillor Idun, Flora, Götha och Guldkroken som tillhörde kurorten, är byggda med enorm snickarglädje och sina egna utmärkande drag.

Här, längs med Vättern, står trävillorna på rad och minner om de svunna tider då gästerna besökte badanstalten för att kurera sina krämpor. Nuförtiden huserar bland annat hotellrum, dagis, konstnärsateljéer, lägenheter och vandrarhem i villorna.